Зі словом «мука» у більшості людей виникає лише дві асоціації: пшеничне і житнє. Останнім же час виробники харчової сировини все частіше стали реалізовувати в порошкоподібної формі різні види злаків і насіння. Наприклад, існує лляна, гречана, кукурудзяна мука. В даній статті поговоримо про переваги і недоліки борошна, одержуваної з зерен вівса.
Інформація про продукт
Рослина овес являє собою трав’янистий злак. Людство обробляє його вже протягом декількох тисяч років, причому, вельми успішно. Овес відрізняється невибагливістю і дає в якості врожаю досить поживні насіння. Ось їх-то на борошномельних підприємствах і перетворюють в високоякісну вівсяну муку, що володіє безліччю цілющих властивостей.
Можна отримати вівсяної порошок і самостійно в домашніх умовах. Для цього вам знадобиться лише злакова сировина (зерна вівса або вівсяні пластівці), а також прилад, який здійснює перемелювання – кавомолка. Варто також відзначити, що вівсяну муку класифікують на три категорії:
- звичайна – для помелу використовують виключно м’яку частину зерен, позбавлену твердої оболонки;
- з пророслого насіння – судячи з назви, перед описаними вище маніпуляціями зерна вівса пророщують, потім висушують і тільки потім перетворюють в порошок;
- цільнозернових – ретельному подрібненню піддають і м’яку частину зерен, і їх тверду оболонку.
До слова, самі корисні властивості характерні для борошна з пророслого вівса. Майте це на увазі, коли будете купувати товар в супермаркеті або готувати його власноруч.
Склад вівсяної муки
Вівсяне борошно – джерело самих різних поживних речовин як органічної, так і мінеральної природи. Вона багата, перш за все, вуглеводами (65%), білками (13%), вітамінами групи В (В1, В6, В2, В9). Ще в ній міститься дуже багато фосфору (350 мг в 100 г продукту), калію (280 мг), магнію (110 мг). У меншості знаходяться жири (всього 6,8 г), макроелемент натрій (21 мг), мікроелемент марганець (0,75 мг).
Вівсяна мука насичена крім усього іншого в певній мірі вітаміном Е, ніацин, кальцій, сірої, міддю, фтором, залізом, цинком, замінними і незамінними амінокислотами, розчинної і нерозчинної клітковиною. Це дуже калорійне ласощі, висока енергетична цінність якого обумовлена достатнім вмістом вуглеводів, в тому числі крохмалю.
Користь вівсяної муки
У вівсяної муки, як вище вже згадувалося, є чимало цілющих властивостей. І поширюються вони на численні органи і системи органів людського тіла.
Якщо регулярно їсти страви з даного харчового сировини, можна назавжди забути про проблеми з травленням, особливо запорах і відчутті важкості в шлунку. Вівсяне борошно ефективно виводить за межі організму шлаки, токсини, знижує в крові рівень поганого холестерину і навіть глюкози, що робить її дуже корисною для людей, які страждають на цукровий діабет, серцево-судинними захворюваннями, в тому числі на атеросклероз, гіпертонію. Тим більше, що вітамін Е, присутній в даному виді харчової сировини, зміцнює стінки капілярів, робить їх більш міцними і еластичними, бореться з вільними радикалами, перешкоджаючи інтенсивному течією окислювальних реакцій в тканинах.
Велика користь вівсяної муки для печінки. Справа в тому, що страви з мелених зерен вівса нормалізують роботу зазначеного органу, допомагають йому справлятися з потоком шкідливих накопичень, які необхідно ліквідувати, «вимести» з внутрішнього середовища тіла. Позитивно впливає цей продукт і на функціонування нирок, оскільки звільняє організм не тільки від продуктів розпаду, а й від надлишкової рідини з хвороботворними бактеріями.
Важливо відзначити, що введення в раціон вівсяної муки є профілактичним заходом щодо онкологічних захворювань. По-перше, в ній містяться антиоксиданти (вітамін Е, марганець, мідь, цинк) і амінокислоти; по-друге – обидва види клітковини. Так що з вівсяним борошном в меню захист від канцерогенів вам забезпечена. До речі, наявність в даному харчовому сировину речовин з антиоксидантною активністю дозволяє за допомогою меленого вівса істотно уповільнити процеси старіння в своєму організмі.
Певну роль вівсяне борошно грає в поліпшенні роботи мозку. Вживання в їжу страв з цього продукту нормалізує пам’ять, підвищує реакцію, концентрацію уваги, збільшує швидкість мислення. Завдяки вівсяної борошні можна навіть позбутися від частих головних болів і нападів мігрені.
Мелені зерна вівса активізують імунітет. Цьому сприяє наявність в складі вівсяної муки великої кількості вітамінів і мінеральних сполук, а також амінокислот, що відповідають за підвищення резистентності організму, зниження сприйнятливості його до негативних чинників навколишнього середовища і чужорідним агентам, таким як віруси і хвороботворні бактерії.
Вівсяну муку з метою оздоровлення можна вживати не тільки всередину, але і застосовувати зовні. Вводите її в якості основного або додаткового компонента в косметичні домашні маски, креми, скраби. Такі beauty-засоби чудово справляються з мімічними зморшками, лущенням, сухістю шкіри, усувають відчуття стягнутості, попереджають появу акне і дерматозів, дерматитів, в тому числі алергічного характеру; відмінно тонізують тілесні покриви.
Вівсяне борошно і схуднення
Розглядається нами в даній статті харчова сировина, що отримується з конкретного виду злаку, крім загальної користі для здоров’я допомагає ще й схуднути. Скинути зайву вагу за рахунок включення в свій щоденний раціон харчування страв з вівсяної муки або самого продукту в чистому вигляді не проблематично, оскільки вказане ласощі:
- значно покращує травлення;
- бореться з запорами, в тому числі хронічними;
- відмінно засвоюється організмом і підвищує ступінь засвоюваності їм інших поживних сполук;
- очищає внутрішнє середовище тіла від шкідливих токсинів, продуктів переробки, від застоїв рідини в тканинах;
- завдяки антиоксидантам, присутнім в її складі, запускає процес спалювання жирів в клітинах тіла;
- покращує і прискорює метаболізм.
Всі перераховані вище процеси, ініційовані вівсяним борошном, більш чим сприяють втраті вами ненависних кілограмів.
З корисного харчової сировини ви легко можете приготувати дієтичні страви для придбання стрункості. Ось кілька таких кулінарних рецептів.
Дієтичні вівсяні сирники. Візьміть 1 сире куряче яйце, збийте його віником. Додайте в миску з яйцем трохи сиру (2 ст.л.), перемішайте. Потім введіть в цю масу вівсяну муку так, щоб суміш придбала сметанообразную консистенцію середньої густини. Сковороду розігрійте, змастіть рослинною олією. Викладайте на неї столовою ложкою порції вівсяно-сирної маси, обсмажуйте сирники з двох боків до утворення золотистої скоринки. Подавайте з нежирною сметаною.
Дієтичне вівсяне печиво. Склад: вівсяне борошно – 3 ст.л., стільки ж натурального нежирного йогурту без фруктового наповнювача, 0,5 ч.л. харчової соди, 1 сире яйце, цукрозамінник – 1 таблетка, щіпка ванілі і кориці. Збийте виделкою яйце, додайте розпушувач (соду), цукрозамінник, борошно. Все гарненько змішайте, введіть в масу йогурт. Вимісити цю суміш до отримання однорідної консистенції. В кінці присмачити її корицею і ваніллю. Ложкою викладіть масу на деко, застелене пергаментом, відправте лист в розігріту до 180 ° С духовку. Випікайте дієтичне вівсяне печиво протягом 15 хвилин.
Шкода вівсяної муки
У вівсяної муки практично немає протипоказань – від неї організм отримує, можна сказати, абсолютну користь. Не варто вживати страви з даного харчового сировини людям, які мають алергію на білок глютен, так як овес ця речовина містить, як і більшість злаків. Слід з обережністю поставитися до ласощів такими продуктами тим особам, чий організм відчуває проблеми в плані засвоєння кальцію. Причина в тому, що вівсяне борошно пов’язує цей макроелемент і виводить його з організму, зменшуючи кількість мінерального сполуки в тканинах і крові людини. А це, зрозуміло, негативно позначається на здоров’ї кісткової, серцево-судинної системи і опорно-рухового апарату.