Осінь – пора збору врожаю багатьох овочів і фруктів. І серед них гарбуз, в зовнішньому вигляді якої є щось добре, тепле і казкове. У самій гарбузі безліч осінніх відтінків, а м’якоть гарбуза має соковитий бурштиновий колір. А скільки в ній корисних речовин, які вбирає в себе гарбузова олія!
У гарбузовому маслі багато корисних речовин, в тому числі вітаміни: В1, В2, B3, B6, B9, С, Е, РР, K, F, каротин (провітамін А), нікотинова кислота, каротиноїди, білки, клітковина, пектинові речовини, велика кількість органічних солей заліза, фосфор, крохмаль, зольні елементи і цукру.
У насінні гарбуза міститься жирне масло, яке складається з ліноленової, олеїнової, пальмітинової, стеаринової кислот, а також у них знаходяться фітостерини, смолисті речовини, багато солей цинку, вітамін Е. Крім усього перерахованого, в гарбузі виявлений вітамін Т, сприяючий прискоренню обмінних процесів.
Тому гарбузове масло допомагає зберегти красу шкіри, зубів, очей.
Батьківщиною гарбуза вважається Північна і південна Америка. А в Німеччині в місті Людвігсбурзі щорічно проводиться чемпіонат Європи з вирощування гарбузів. Так ось, в 2006 році перемогу здобула гарбуз шведського садівника, яка важила 534 кг. Принесла вона свого господаря в подарунок 3 тисячі євро.
Хоча батьківщиною гарбуза вважається Америка, є й інші історичні відомості – наприклад, давньогрецькі судини, виготовлені з висушеного гарбуза, і згадка про неї в медичних трактатах Авіценни та інших цілителів Сходу.
До Росії гарбуз потрапив з Європи приблизно в XVI столітті, і дуже добре прижилася на російських полях.
Про те, що гарбузове масло корисно, дізналися давно. Вперше його як лікарський засіб почали використовувати в Австрії і продавали тільки в аптеці. Масло коштувало дорого – 200 грамовий флакончик мав ціну, рівну вартості масивного золотого кільця. Та й зараз це масло одне з найдорожчих.
Це цілком зрозуміло, адже щоб отримати 1 літр гарбузового масла, потрібно переробити близько 2,5 кг насіння, а це більше 30 плодів.
Вітамін F – комплекс поліненасичених жирних кислот, який включає в себе найбільш корисні для організму людини жирні кислоти – Омега-6 і Омега-3. Всі вони благотворно впливають на серцево-судинну систему, покращують обмін речовин, зміцнюють імунітет. Гарбуз очищає організм від шкідливих речовин, в числі яких і канцерогени, підтримує в нормі гормональний баланс. Завдяки вітаміну А, включити в раціон харчування гарбуз рекомендують багато офтальмологи.
Серед 50 макро – і мікроелементів лідируючі позиції займають цинк, магній, селен, фосфор, залізо, кальцій.
Гарбузова олія відновлює структуру печінки, нормалізує процес жовчовиділення, перешкоджає розвитку запальних процесів. Можна перераховувати безліч недуг, в лікуванні яких може допомогти гарбуз. Але це не означає, що гарбуз зможе замінити ліки, адже якщо хвороба вже в запущеній стадії, тут потрібні інші дії і засоби.
Інша справа, користь гарбузового масла в профілактиці і на ранній стадії хвороби. Однак навіть у важких випадках не слід відмовлятися від таких можливостей, які у нас ростуть на городі.
Гарбузова олія знаходить успішне застосування в косметології, особливо в домашній.
Гарбузове косметичні засоби сприятливо впливають на шкіру, нігті і волосся. Основні її дії – зволоження, харчування, пом’якшення шкіри, а також пружність і еластичність.
У гарбузовому маслі міститься комплекс флавоноїдів і вітамінів С і Е, які зміцнюють підшкірні капіляри і тим самим запобігають появі на шкірі гематом і «судинних зірочок».
Масло гарбуза хороший захисник від передчасного старіння і надмірного впливу ультрафіолетових променів. Його ранозагоювальні властивості застосовуються в лікуванні захворювань порожнини рота, органів дихання, зору, проктологічних захворювань. Масло прискорює регенерацію шкірного покриву.
Гарбузова олія часто застосовують у складі зволожуючих і поживних кремів для шкіри обличчя і рук, а також сонцезахисних засобів.
Як використовувати масло для лікування перерахованих захворювань в домашніх умовах
Масло можна приймати по 1 ч. Ложці 3 рази на день за годину до їжі. Запивати холодною водою не слід. Якщо відчуєте дискомфорт в шлунку, можна випити трохи апельсинового або лимонного соку. Тривалість лікування зазвичай становить від двох тижнів до місяця. Протипоказань до лікування гарбузовим маслом, можна сказати, немає. Але, все ж, знаючи свої особливості, і можливо, хвороби, слід за рекомендаціями звернутися до лікаря.
Користь гарбуза в косметології
Для знебарвлення пігментних плям і веснянок.
Подрібніть насіння гарбуза в ступці або кавомолці і змішайте отриману масу з водою (1: 1). Через 2 години суміш процідіть і змішайте з медом у пропорції 2: 1. Цим лосьйоном протирайте обличчя перед застосуванням спеціальної отбеливающей маскою.
відбілююча маска.
Зваріть шматочки гарбуза і зробіть пюре. Нанесіть на обличчя на 20 хвилин, потім змийте прохолодною водою.
Тонізуюча і розгладжує маска.
Зваріть гарбуз, розімніть її в кількості – 2-3 ст. ложки. Додайте 1 ч. Ложку меду. Маска готова. Нанесіть її на обличчя на 10 – 15 хвилин, потім змийте прохолодною водою.
Поживна маска для сухої шкіри.
Найпростіша маска. Наносите на шкіру кашку з м’якоті гарбуза на 20 хвилин. Потім змийте водою. Через 10 – 15 процедур ваша шкіра засяє свіжістю, буде пружною і еластичною.
Поживна маска з гарбузового соку.
Змішати 3 ст. ложки гарбузового соку, один жовток і 1ч. ложку меду. Нанесіть маску на обличчя на 10 – 15 хвилин, потім змийте прохолодною водою.