13 жовтня 2020
Такі знайомі і звичайні: перець, кориця, мускатний горіх … У сучасній дієтології спецій відводиться особлива роль – вся справа в їх винятковому впливі на наш організм. Фахівці ділять прянощі на дві групи: одні розігрівають нас зсередини, інші охолоджують.
дієтичний сюжет
До охолоджуючим відносять ваніль, кмин і деякі інші спеції, частіше застосовуються в кулінарії для приготування десертів.
До зігріваючим відносять імбир, червоний перець, чилі, куркуму, паприку, селера, гвоздику, гірчицю, кардамон, коріандр, шафран, білий перець і інші.
Саме ці спеції – активні помічники в боротьбі за стрункість.
Як все відбувається? Попадання зігріваючих прянощів в шлунок значно прискорює процеси травлення і обміну речовин в організмі. Мозок отримує сигнал про досягнення відчуття насичення, а прискорений метаболізм веде до активного природного спалюванню жиру і виділенню енергії, так необхідної нам, особливо в сьогоднішній міжсезоння.
«Причому якщо від підшкірного жиру можна позбутися за допомогою активних спортивних навантажень, то по відношенню до внутрішнього жиру фізичні вправи практично бездіяльні, – розповідає Ольга Перевалова, лікар-дієтолог, реабілітолог, фахівець з лікувальної фізичної культури. – Спеції ж виступають активними сжигателями абдомінального (внутрішнього) жиру. Крім того, спеції та прянощі сприяють активному викиду ферментів, благотворно впливають на оздоровлення організму в цілому. Таким чином, худеньким дівчатам спеції допомагають зігрітися, а повненьким – позбутися зайвого жиру ».
Спеції – потужні антиоксиданти, що допомагають нам боротися з вільними радикалами, що потрапляють в наш організм разом загазованому навколишнім середовищем.
Скажи собі «ні!»
З одного боку, спеції покращують травлення, сприяють виведенню шкідливих речовин з організму, але, з іншого боку, саме вони збуджують апетит, змушуючи вас просити другу порцію вподобаної страви. Не спокушайтеся корисністю спецій і відмовтеся від добавки.
Додати за смаком
Крім чисто наукової сторони питання про вплив спецій на організм існує і так звана смакова. Пісна, несмачна їжа, яку ми караємо себе за надмірну вагу, може стати причиною зриву з черговою дієти. Втомилися боротися з бажанням додати в їжу соус або майонез? Проведіть себе: наріжте повну миску кропу, петрушки, кінзи, селери або будь-який інший улюбленої свіжої зелені. Приправте їй звичне страва! Посипте відварений рис тертим мускатним горіхом, і ви здивуєтеся, як швидко і з яким апетитом все буде з’їдено. А якщо приправити дієтичний обід анісом, базиліком або кропом, давно набридлий «порожній» суп здасться справжнім авторським стравою. Мозок швидко отримає сигнал про задоволення, і ви вже не будете мріяти про гамбургері з чіпсами, які і привертають нас якраз ароматом спецій. Крім того, за запевненням дієтологів, вживання рясно приправлених блюд дозволяє зберегти почуття ситості в 1,5 рази довше, чим звичайно. Так що варто поекспериментувати, щоб на дієті сиділося не так нудно і голодно.
кулінарний практикум
Як же використовувати прянощі, щоб не втратити їх вітамінно-мінеральний запас? Звичайно, трави корисніше в свіжому сирому вигляді. Те, що ми зазвичай купуємо в магазині в паперовому пакетику, всього лише несмачна труха. Якщо і взимку ви хочете насолоджуватися домашніми прянощами, висушіть їх самі. Свіжу молоду зелень вимийте, дайте стекти воді, підвісьте для просушування. Потім поріжте і розкладіть на чистому папері. Сушіть, часто перемішуючи, протягом доби в тіні під навісом (наприклад, на балконі). Висушену зелень покладіть в скляні банки і щільно закрийте. Зберігайте в темному місці.
Що стосується сипучих і інших видів спецій, то дієтологи не радять їх обсмажувати перед приготуванням страв. Термообробка зменшує лікарські властивості прянощів і руйнує вітаміни.
Як готувати, вирішувати вам, але в будь-якому випадку не варто класти занадто багато спецій, щоб вони не перебивали природний смак страви, а тільки доповнювали, покращували і підкреслювали його.
Не купуйте готовий набір спецій і прянощів, де в складі продукту серед натуральних інгредієнтів є ще й різні підсилювачі смаку. Вони, звичайно, надають особливий збудливий апетит аромат їжі, але не є натуральними продуктами.
Хочете їсти менше солодкого? Вдамося до французької хитрості: посипте морозиво, сирок або будь-який інший десерт натуральної корицею. Ця спеція має апетитним ароматом, але вельми пекучим, палючим смаком. З’ївши півпорції, від другої половини точно відмовитеся.
спортивний інтерес
Не останню роль спеції грають і в спорті. Вживання їх з їжею в день занять робить процеси тренування і відновлення більш результативними.
«Практично всі спеції, які ми активно використовуємо в кулінарії, благотворно впливають на наш організм до, під час і особливо після тренування, – каже ЛАРИСА ЛОВЦЕВІЧ, лікар мережі спортивно-оздоровчих клубів. – З потом з організму йде велика кількість корисних речовин, і спеції – один з перших способів їх заповнення. По-друге, якщо ви через годину після тренування з’їсте будь-яку за обсягом порцію салату, щедро приправленого всілякої зеленню з невеликим шматочком курячої грудки, жодної зайвої кілокалорії у вас ніде не осяде.
тренувальний мінімум
- Після занять фітнесом випийте білковий коктейль з дрібкою меленого імбиру, куркуми або кориці. Цей напій прискорить процеси, що відбуваються в організмі після активного фізичного навантаження, і допоможе вам швидше відновитися.
- У день відпочинку пийте чай з імбирним сиропом. Поріжте корінь імбиру на шматочки, залийте медом і теплою водою. Поставте в тепле місце на день. Готовий сироп по кілька чайних ложок додавайте в чай.
- Глінтвейн чудово зігріє м’язи і підніме тонус. Змішайте корицю, гвоздику, мед, цедру лимона. Залийте суміш червоним вином, нагрійте, але не доводите до кипіння. Пийте обов’язково гарячим.
- Якщо хочете вивести зайву воду з організму, їжте якомога більше свіжої петрушки і кропу, або приготуйте відвар на основі цих трав.
Команда спеціального призначення
Спробуйте приготувати обід за рецептами Shape.
Вітамінний соус: Збийте в блендері 200 г нежирного кефіру з 50 г будь-якої зелені. Заправляйте отриманим соусом будь-які страви.
антистресовий сніданок. Почніть день з зеленого салату. 100 г кінзи, 60 г зеленої цибулі, 40 г кропу крупно поріжте, заправте сіллю і оливковою олією за смаком. Якщо в салат додати ще й 100 г петрушки, вийде чудове страва, корисне для результативної силового тренування.
тонізуючий обід. Для початку приготуйте соус: в блендері збийте ½ склянки курячого бульйону, зелень петрушки, базиліка, м’яти, 3 ст. л. лимонного соку, гірчицю, 2 зубчики часнику, паприку, перець чорний, сіль. Спеції додавайте до смаку. Приправте соусом запечену рибу або курку, приготовлену на пару.
Заспокійливий вечерю: Приготуйте індичку з гречаним гарніром, заправивши страва листям шавлії, часником і кінзою. Таке страва допоможе вам заснути міцним здоровим сном: в м’ясі індички, в гречці і в прянощах міститься вітамін В6 і метіонін, що сприяють заспокоєнню.
Поперчіть для настрою